×

מיזם וי-ג’וב, וידאו מודלינג לשיפור מיומנויות הנדרשות בתעסוקה לאנשים עם מוגבלות ואנשי מקצוע


כניסה לאתר וי-ג’וב

אודות המיזם

מיזם וי ג’וב מנגיש את הוידאו מודלינג לצוותים המטפלים באנשים עם מוגבלויות בתעסוקה, תחת מסגרות מנהל מוגבלויות במשרד הרווחה והבטחון החברתי. במסגרת המיזם הוקם אתר אינטרנט המאגד סרטוני התערבות במצגות או לצפייה אונליין, תדריכים לשימוש נכון בסרטונים, חוברת מורחבת עם תקציר המחקר- עבור מרפאים בעיסוק ורכזים, טפסים ועוד. כמו כן, צוות ההיגוי מעביר לאורך השנה סדנאות מקוונות ופרונטאליות לקהלי יעד שונים.

מטרת המיזם  להנגיש כלי טיפולי מבוסס ראיות, למטרות שימור ושיפור התנהגויות חברתיות בסביבות עבודה של אנשים עם מוגבלויות, ובפרט לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית.

המיזם מבוסס על מחקרן של פרופ’ תמר וייס, שרון זלוטניק, יפעת בן רפאל, עינת גל, 2019, אונ’ חיפה

שימוש ביישום ממוחשב להדגמה ולמידה באמצעות תרחישי וידאו לצורך שיפור מיומנויות חברתיות הדרושות לעבודה בקרב אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית

המחקר נעשה במימון קרן שלם

מהו וידאו מודלינג?

וידאו מודלינג הינו כלי טיפולי שדרכו לומדים ומלמדים התנהגויות רצויות באמצעות תרחישי וידאו שונים. למידה מתוך צפייה באמצעים טכנולוגיים מאפשרת סביבה בטוחה ולא מלחיצה, להתנסות במיומנויות חדשות.

בזמן מפגש טיפולי, האדם צופה בסרטון המכיל מיומנות אותה מעוניין ללמוד. יש סרטוני וידאו מודלינג בהם לומדים לבצע מטלה, המכילה רצף של פעולות, ויש סרטונים בהם לומדים התנהגות חברתית רצויה.

הוידאו מודלינג הוא כלי מבוסס ראיות ומקובל לטיפול בקרב ילדים ובוגרים עם אוטיזם, וצוות החוקרות והמיזם מתאימות אותו גם עבור אנשים מוגבלויות נוספות, לרבות מוגבלות שכלית התפתחותית.

לסרטון המציג את עיקרי המיזם

 

על הסרטונים

הסרטונים צולמו במסגרת מחקר שנעשה במימון קרן שלם בשיתוף עם אוניברסיטת חיפה ומשרד הרווחה והביטחון החברתי.

סרטוני וידאו מודלינג אלו מסייעים למטפלים ומדריכים בטיפול ישיר של אנשים עם מוגבלויות, בקבלת החלטות ובהתנהגות נכונה במצבים שונים בתעסוקה מוגנת ובשוק החופשי.

סוגי סרטונים:  סוג ראשון של סרטונים מיועד לאנשים עם מוגבלויות וכולל מספר קבוצות של סרטונים. בכל קבוצה קיים סרטון המציג בעיה חברתית, ושלושה סרטוני פתרון לבעיה, כשרק אחד מהם מציג התנהגות מתאימה (מסתגלת). סרטונים אלו מהווים בסיס למפגשים קבוצתיים או פרטניים, ובמהלכם בוחר המשתתף סרטון שהכי מתאים בעיניו כפתרון לבעיה שהוצגה , חושב על פתרונות נוספים, מציג יחד עם המנחה משחק תפקידים ומתנסה בהתנהגות המסתגלת-בסביבה תומכת ובטוחה.

הסוג השני מיועד עבור מדריכים של אנשים עם מוגבלויות בתעסוקה הנתמכת, ומכיל סימולציות של אירועים מחיי היומיום בעבודתם של אנשים עם מוגבלויות ומדריכיהם, בהן מדגימים השחקנים המגלמים מדריכים-התנהגות נכונה במצבי משבר ודילמות אתיות.

אודות צוות המיזם

  • יפעת בן רפאל, Sc, דוקטורנטית ומרצה באוניברסיטת אריאל, יזמת ומנהלת הפרויקט, בעלת נסיון מתמשך עם אנשים עם מוגבלויות במרכז ההכנה לתעסוקה ע”ש ברסין, אלווין ישראל
  • יעל שדלובסקי-פרס, מרפאה בעיסוק ראשית במערך שירותי בריאות במשרד הרווחה והביטחון החברתי
  • שרון גנות, מנהלת ידע ומחקר, קרן שלם
  • נעמה שביט, מנהלת תחום פיתוח ידע והכשרת כוח אדם, השרות להערכה והכרה, אגף להערכה, הכרה ותכניות, מינהל מוגבלויות, משרד הרווחה והביטחון החברתי
  • רחל סרי, מנהלת תחום שילוב בתעסוקה בקהילה, שירות בוגרים ומזדקנים, אגף קהילה, מינהל מוגבלויות, משרד הרווחה והביטחון החברתי

המיזם במימון קרן שלם

למידע ופרטים נוספים על המיזם, ניתן לפנות לשרון גנות, מנהלת ידע ומחקר בקרן שלם, במייל  [email protected]