מחקר הערכה זה נעשה ע”י מכלול- יח’ הערכה ומחקר של קרן שלם.
בשנת תשע”ח פרסמה קרן שלם קול קורא לפיתוח מיזמים חברתיים במועצות האיזוריות. בעקבות הפנייה פותחו 8 מיזמים חברתיים יחודיים במועצות האיזוריות. מטרות ההערכה הנוכחית היו ללמוד על המנגנון העומד בבסיס הוצאת מיזמים חברתיים לאוכלוסייה עם מש”ה במועצות האזוריות, כמו גם ללמוד על מידת ההצלחה ותרומתם של המיזמים החברתיים שהחלו לפעול.
דו”ח ההערכה מציג את ההתייחסות למיזמים ממספר נקודות מבט: מנהלי המיזמים, משתתפים במיזמים (עם/בלי מוגבלות), בני המשפחה ומדריכי הפעילויות. בנוסף נשמעה התייחסותם של נציגי מ.א. שניסו לפתח מיזם אך לבסוף לא פיתחו וכן נציגים של מ.א. שכלל לא הגיבו לקול הקורא.
הממצאים המוצגים בדו”ח מלמדים על תרומה משמעותית של המיזמים החברתיים עבור הקהלים השונים והמגוונים שהוערכו. בנוסף, הממצאים מצביעים על הכוח והתרומה של השילוב – הן לאוכלוסייה עם מוגבלות והן לאוכלוסייה ללא מוגבלות ולקהילה עצמה – בהיבט של המודעות, הנתינה/קבלה, שינוי תפיסתי כלפי האוכלוסייה עם מוגבלות, ושיפור תחושת הביטחון במרחב הקהילתי. ממצא חשוב נוסף מצביע על תרומה עקיפה של המיזמים למועצות האיזוריות עצמן, הן מבחינת השיח בצוותים בתוך המועצה ויצירת שיתופי פעולה, והן מבחינת מיצוב המועצות.
הערכה זו מאפשרת ללמוד על הצרכים, החסמים והאתגרים שליוו את פיתוח המיזמים, כמו גם על אופן ההתמודדות עם האתגרים – כך שניתן יהיה בעתיד להשתמש בידע זה לטובת פיתוח מיזמים חדשים.
למסמך המרכז תובנות והמלצות למובילי מיזמים חברתיים – חכמת המעשה