×

הערכת תכנית (פיילוט) להנגשת הזקנה וההזדקנות בקרב אנשים עם מש”ה והמערך שסביבם

מק"ט 890-155-2019| מחברים נוספים : נגה חן

מחקר הערכה זה נעשה ע”י מכלול- יח’ הערכה ומחקר של קרן שלם.


תהליך הזקנה מלווה בהשפעות האופייניות לכלל האוכלוסייה וכוללות בעיקר הפחתה וחוסר התחדשות הבאים לידי ביטוי בשלושה ממדים המשולבים זה בזה ובתהליך הזקנה: הממד הביולוגי (פיזי וקוגניטיבי), הממד הרגשי והממד החברתי. אדם מזדקן עם מש”ה חווה את אותן השפעות אך אליהם נוספים קשיים הנגרמים כתוצאה ו/או נלווים למוגבלות עצמה, כגון צמצום הקשר עם בני המשפחה שהזדקנו ומותירם ללא עורף משפחתי משמעותי, התמודדות עם מצבי אבל, ירידה בתעסוקה ועוד.


במטרה לסייע בהכנה מתאימה לקראת גיל הזקנה ולהתמודדות טובה יותר עם המעברים והאתגרים הצפויים, פותחה תכנית להעברת סדנאות מותאמות לאנשים עם מש”ה המתמקדות בהנגשת נושא הזקנה, בשילוב תמיכה של המערכת המשפחתית והמערכת המקצועית המלווה אותם. התכנית פותחה על ידי צוות בין-ארגוני בעל מומחיות בנושא זה ובעבודה עם אוכלוסייה זו: ד”ר דליה נסים, מנהלת מקצועית של מכון טראמפ בבית איזי שפירא; ד”ר מיכל וולף, מנהלת סניף אלווין חיפה והצפון; עו”ס טובה פנקס, מנהלת מרכזי היום באלווין ירושלים; אבי הולר – מנהל מרכזי היום לגמלאים בסניף אלווין השרון והמרכז; גל אזוולוס – מנכ”ל מעונות גל; נוגה שפילברג – מנהלת מקצועית מעונות גל.


התכנית הועברה לראשונה כפיילוט בשנת תש”פ במרכז לגמלאים עם מוגבלות שכלית בשתי רשויות : חולון ורחובות. את הפיילוט לוותה הערכת מעצבת על ידי ‘מכלול’- יחידת הערכה ומחקר של קרן שלם, במטרה לטייב את התכנית/סדנאות ולבחון את מידת הצלחתה ותרומתה לקהלים השונים. ממצאי הפיילוט מוצגים במסמך זה.

לתדריך התוכנית המלא

 

 


פריטים קשורים